Forrás: Pixabay: Skitterphoto
Könnyű fahéjas tekercsek
Élvezze ebbe a könnyű, de ízletes, fahéjas tekercset a családjával!
Hozzávalók
Tészta
- 375 g liszt
- 50 g kristálycukor
- 12 g szárított élesztő
- 110 ml tej, langyos
- 50 g vaj, olvasztva
- 2 tojás közepes méretű
- csipet só
Töltelék
- 200 g barnacukor
- 15 g őrölt fahéj
- 75 g vaj, megolvasztva
A tetejére
- 1 ek víz
- 3 ek porcukor
Eljárás
Keverjük össze a száraz hozzávalókat (lisztet, kristálycukrot, szárított élesztőt és csipet sót) egy nagy tálban. Adjuk hozzá a langyos tejet, a megolvasztott vajat és a tojásokat, majd keverjük össze őket, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Hasznos tanácsom: Ne adagoljunk hozzá egyszerre túl sok folyadékot, mert könnyen ragacsos, nehezen kezelhető tésztát kaphatunk.
Egészítsük ki a tésztát liszttel, ha szükséges, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan szilárd. Amikor a tészta összeállt, takarjuk le és hagyjuk kelni körülbelül 1-1,5 órán keresztül, amíg meg nem duplázódik a térfogata.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a barnacukrot az őrölt fahéjjal. Az én titkos tanácsom: Ne riadjon vissza a bőséges fahéjtól, hiszen ez adja a tekercsek jellegzetes ízét!
Amikor a tészta megkelt, helyezzük a tésztát lisztezett felületre és nyújtsuk ki négyzet alakúra. Vonjuk be a felületet a megolvasztott vajjal, majd szórjuk rá a fahéjas cukrot. Ezt követően tekerjük fel a tésztát.
Vágjuk 2 cm vastag szeletekre a feltekert tésztát és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk őket még egy kicsit kelni (kb. 15-20 perc). Eközben előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra.
Süssük a tekercseket körülbelül 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tetejük. Ne felejtse el ellenőrizni, hogy a töltelék is kellően átsült-e!
A végezetül, készítsünk glazúrt a tetejükre. Ez nagyon egyszerű, csak keverjünk össze egy evőkanál vizet három evőkanál porcukorral, majd kenjük meg vele a megsült tekercseket.