Körömpörkölt recept
A körömpörkölt egy gazdag és tartalmas magyar húsétel, melynek lényege a lassú, gondos főzés során előbukkanó ízek összeházasítása. Az eredmény egy szaftos, finom étel, amit tarhonyával vagy nokedlivel szoktak tálalni.
Hozzávalók
- 1 kg sertésköröm
- 2 ks nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 ks zöldpaprika
- 2 ks paradicsom
- 11⁄2 l víz
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
A sertéskörmöket alaposan mossuk meg. Ha szükséges, áztassuk be és dörzsöljük le a szennyeződéseket.
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
Egy nagy fazékban hevítsük fel a zsírt vagy az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk üvegesre.
Tegyük bele a körmöket és pároljuk őket a hagymával együtt.
Ezután szórjuk meg pirospaprikával és köménnyel, majd öntsük hozzá a vizet.
Főzzük takaréklángon, amíg a húsrész puha nem lesz (kb. 2-2,5 óra).
Közben adjuk hozzá a felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot is.
Sózzuk, borsozzuk, és ha már a hús puha, akkor forraljuk még pár percen át.