Közép-Ázsia és a Balkán hagyományos ételkülönlegessége, a dolma
A dolma a Közel-Kelet, a Közép-Ázsia és a Balkán hagyományos ételkülönlegessége, melyet paradicsom, paprika, tök, szőlőlevélbe vagy káposztába töltött rizzsel és fűszerekkel készítenek elő. Maga a dolma szó \töltött\ jelentésű az ottomán-török nyelvből. Nyúl szaftban pároljuk őket, amíg a rizs teljesen megfő, ez rendszerint 40-60 percet vesz igénybe. Egy adag finom, fűszeres, illatos dolma tökéletes főétkezés egy hideg téli napon.
Hozzávalók
- 30 szőlőlevél (befőtt is használható)
- 250 g Rizs
- 1 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ks paradicsom
- 2 ks Paprika
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 1 tk pirospaprika
- fél tk szerecsendió
- olívaolaj
- 500 ml húsleves
Eljárás
A rizst áztassa be hideg vízbe kb. 20 percre.
Kockázza fel a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, majd egy serpenyőben olívaolajon pirítsa meg őket addig, amíg a hagyma üveges lesz.
Adjuk hozzá a fűszereket és a felaprított petrezselymet, majd öntsük le a húslevessel és főzzük, amíg a rizs megpuhul.
Egyszerre tegye a vízbe a szőlőleveleket addig, amíg megpuhulnak, majd csavarja ki belőlük a vizet.
Mindegyik levél közepébe tegyen egy kanál rizst, majd hajtsa be a levelek széleit és tekerje össze őket.
Rakja a dolmákat egy fazékba, majd úgy öntse rá a maradék húslevest, hogy ellepje őket, majd főzzük őket alacsony lángon kb. 40-60 percig (míg a rizs teljesen megfő).