HIRDETŐ

Közép-Ázsia és a Balkán hagyományos ételkülönlegessége, a dolma

A dolma a Közel-Kelet, a Közép-Ázsia és a Balkán hagyományos ételkülönlegessége, melyet paradicsom, paprika, tök, szőlőlevélbe vagy káposztába töltött rizzsel és fűszerekkel készítenek elő. Maga a dolma szó \töltött\ jelentésű az ottomán-török nyelvből. Nyúl szaftban pároljuk őket, amíg a rizs teljesen megfő, ez rendszerint 40-60 percet vesz igénybe. Egy adag finom, fűszeres, illatos dolma tökéletes főétkezés egy hideg téli napon.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6
  • 30 szőlőlevél (befőtt is használható) Hozzáadott
  • 250 g Rizs Hozzáadott
  • 1 Fej vöröshagyma Hozzáadott
  • 3 gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • 2 ks paradicsom Hozzáadott
  • 2 ks Paprika Hozzáadott
  • 1 csokor Petrezselyem Hozzáadott
  • 1 tk Hozzáadott
  • 1 tk bors Hozzáadott
  • 1 tk pirospaprika Hozzáadott
  • fél tk szerecsendió Hozzáadott
  • olívaolaj Hozzáadott
  • 500 ml húsleves Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

A rizst áztassa be hideg vízbe kb. 20 percre.

2. Lépés

Kockázza fel a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, majd egy serpenyőben olívaolajon pirítsa meg őket addig, amíg a hagyma üveges lesz.

3. Lépés

Adjuk hozzá a fűszereket és a felaprított petrezselymet, majd öntsük le a húslevessel és főzzük, amíg a rizs megpuhul.

4. Lépés

Egyszerre tegye a vízbe a szőlőleveleket addig, amíg megpuhulnak, majd csavarja ki belőlük a vizet.

5. Lépés

Mindegyik levél közepébe tegyen egy kanál rizst, majd hajtsa be a levelek széleit és tekerje össze őket.

6. Lépés

Rakja a dolmákat egy fazékba, majd úgy öntse rá a maradék húslevest, hogy ellepje őket, majd főzzük őket alacsony lángon kb. 40-60 percig (míg a rizs teljesen megfő).

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új