Forrás: Pixabay
Krumplis galuska, az igazi magyar népi étel
A krumplis galuska igazi magyar népi étel, amit nem csak a nagymamák szeretnek elővarázsolni a konyhában. A könnyen elkészíthető, laktató és ízletes galuska a család minden tagjának kedvencévé válhat.
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 3 ks tojás
- só
- 1 evőkanál zsír
- 30 dkg liszt
Eljárás
A krumplit először megmossuk, majd héjában feltesszük főni. Miután megfőtt, még melegen meghámozzuk és karikára vágva hagyjuk kihűlni.
Ezzel párhuzamosan a tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a zsírt és jól összedolgozzuk a liszttel.
A kihűlt krumplit hozzáadjuk a lisztes-tojásos masszához, és jól összegyúrjuk. Ha szükséges, még több lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható galuskát kapjunk.
A gyúrt galuskát lisztezett deszkán kicsit meggyúrjuk, majd hagyjuk pihenni egy kis időt. Közben forrásban lévő, sózott vízbe szaggatjuk a galuskát, pár perc alatt készre főzzük.
Miután a galuskák a víz tetejére jönnek, már kiszedhetjük őket. Tálaláskor ízlés szerint tehetünk rá pirított hagymát vagy tejfölt.