Különleges Tökös mákos rétes
A tökös mákos rétes egy igazán curuzslatosan ízletes, laktató házi sütemény, amelyet egy igazán különleges alkalomra, vagy csak egy meghitt családi ebédnél is készíthetsz. Amellett, hogy nagyon finom, az elkészítése is egyszerű, ennek köszönhetően bárki könnyedén megbirkózhat vele.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 Csomag rétestészta
- 10 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 50 dkg nyers tök (pl. butternut)
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál rum
- 1 tojás a kenéshez
Eljárás
A tököt megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk és egy edényben, kevés vízzel, puhára főzzük.
A puha tököt pürésítjük és afélre tesszük hűlni.
A mákot a cukorral, a mézzel, a citromhéjjal és a rummal jól összekeverjük.
Az összekevert mákot a hűlt tökpürével jól összekeverjük.
Az olvasztott vajjal meglocsoljuk a réteslapot, rásimítjuk a tölteléket, és a rétest lap szélének segítségével feltekerjük a rétest.
A feltekert rétest is megkenjük a maradék olvasztott vajjal, majd a tetejét megkenjük felvert tojással is.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.