Forrás: facebook:Goddess Of Chimney Cake
Kürtöskalács
Remek ötlet lehet egy közös családi sütögetésre.
Hozzávalók
- fél kg finomliszt
- 2 dl langyos tej
- 2 evőkanál porcukor
- 5 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 2 ks tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg porcukor a hempergetéshez
- 5 dkg darált dió a hempergetéshez
Eljárás
Egy tálba mérjük a lisztet, csináljunk a közepén egy mélyedést, és tegyük bele a cukorral elkevert élesztőt. Fedjük le a tál tartalmát és várjuk meg, míg a cukor és az élesztő együtt elkezdenek dolgozni.
Adjuk hozzá a tojást, a vajat, a sót és a langyos tejet. Az élesztő és a cukor hozzáadásával kezdjük el gyúrni a tésztát.
Az összegyúrt tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le és hagyjuk kelni 1-1,5 órát, míg a térfogata a duplájára nő.
Ha a tészta megkelt, vegyünk belőle akkora darabokat, amekkorákat szeretnénk sütni, és nyújtsuk ki őket.
A kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük fel a formára, majd a formával együtt süsd a tűz felett.
A már megsült kürtöskalácsot forgassuk meg porcukorban és dióban.
Néhány személyes tip: A tészta gyúrása könnyebb, ha megfelelően megvárod, hogy az élesztő dolgozzon. Amikor a tésztát a formára tekerted, figyelj arra, hogy a tésztaszálak ne érintkezzenek egymással, mert ez gátolja a kürtöskalács megsülését. Ha a formán már van másik darab tészta, mindig azon az oldalon kezdj sütést, ahol a legvékonyabb a tészta és csak ezt követően forgasd a formát.