Forrás: Pixabay
Lakodalmas kalács, a tésztába összegyúrt szeretet és jólét
A lakodalmas kalács a magyar hagyományban fontos szerepet játszik a lakodalmakon. Egyfajta sütemény, amelyet az esküvői lakomákra szinte mindenhol elkészítenek. Az elkészítése nem egyszerű feladat, és magában foglalja a tésztába összegyúrt szeretetet és jólétet, melyet a lakodalmas kalács a frissen házasodott pár felé közvetít.
Hozzávalók
- 500 Gram búzaliszt
- 1 Csomag szárított élesztő
- 150 Gram cukor
- 1 csipet só
- 250 ml tej
- 80 Gram vaj
- 2 ks egész tojás
- 1 tojássárgája a kenéshez
- mandula, mazsola és citromhéj ízlés szerint
- porcukor a tetejére szórásra
Eljárás
A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót.
A tejben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a tojásokat. Jól összekeverjük és a liszthez adjuk.
Alaposan összegyúrjuk és letakarva egy meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, megszórjuk a citromhéjjal, mazsolával, mandulával és erről se feledkezzünk meg, lehet benne a lakodalmakról, szerelmekről álmodozni. Legurítjuk, mint a bejglit és hosszúkás, vastag cipó formájúra gyúrjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Amikor kész, még melegen bekenjük tojássárgájával és megszórjuk porcukorral.