HIRDETŐ

Forrás: Pixabay

Lakodalmas kalács, a tésztába összegyúrt szeretet és jólét

A lakodalmas kalács a magyar hagyományban fontos szerepet játszik a lakodalmakon. Egyfajta sütemény, amelyet az esküvői lakomákra szinte mindenhol elkészítenek. Az elkészítése nem egyszerű feladat, és magában foglalja a tésztába összegyúrt szeretetet és jólétet, melyet a lakodalmas kalács a frissen házasodott pár felé közvetít.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10
  • 500 Gram búzaliszt Hozzáadott
  • 1 Csomag szárított élesztő Hozzáadott
  • 150 Gram cukor Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 250 ml tej Hozzáadott
  • 80 Gram vaj Hozzáadott
  • 2 ks egész tojás Hozzáadott
  • 1 tojássárgája a kenéshez Hozzáadott
  • mandula, mazsola és citromhéj ízlés szerint Hozzáadott
  • porcukor a tetejére szórásra Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A lisztet egy tálba szitáljuk és belekeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót.

2. Lépés

A tejben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a tojásokat. Jól összekeverjük és a liszthez adjuk.

3. Lépés

Alaposan összegyúrjuk és letakarva egy meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

4. Lépés

A megkelt tésztát kinyújtjuk, megszórjuk a citromhéjjal, mazsolával, mandulával és erről se feledkezzünk meg, lehet benne a lakodalmakról, szerelmekről álmodozni. Legurítjuk, mint a bejglit és hosszúkás, vastag cipó formájúra gyúrjuk.

5. Lépés

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

6. Lépés

Amikor kész, még melegen bekenjük tojássárgájával és megszórjuk porcukorral.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új