Forrás: Pixabay: Couleur
Laktató Burgonyás kenyér
A burgonyás kenyér egy remek változatosság lehet a mindennapi kenyerünk mellett. Egyszerű elkészíteni, ízletes, laktató és még egészséges is. Próbálja ki ön is ezt a finom, burgonyával megbolondított kenyér receptemet.
Hozzávalók
- 500 g kenyérliszt
- 200 g főtt burgonya
- 300 ml langyos víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál olaj
- 2 teáskanál száraz élesztő
Eljárás
Először is, miután főtt a burgonyánk, hagyjuk egy kicsit hűlni. Vigyázzunk, hogy ne égjük meg magunkat a forró burgonyával! Amíg hűl a burgonya, kezdjük el összekeverni a többi hozzávalót. A lisztet, a sót és az élesztőt adjuk hozzá a tálba, majd keverjünk hozzá langyos vizet. Ne felejtsük el, a víz nem lehet túl forró, máskülönben megöli az élesztőt!
Amikor a burgonya már elég hűvös ahhoz, hogy megfogjuk, törjük össze és adjuk hozzá a tésztához, majd dolgozzunk bele 2 evőkanál olajat is. Keverjük jól össze a hozzávalókat, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ne ijedjen meg, ha a tészta eleinte ragad, ez normális, a burgonya még nedves. Ha a tészta már jól összeállt, letakarva kelesztjük kb. 1-1,5 óra hosszat.
Ezután formázzuk meg a kenyeret és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Helyezzük a sütőbe, és 220 fokon süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg a kenyér szép aranybarna nem lesz.
Frissen, melegen a legfinomabb, de ha marad belőle, másnap is tökéletes lesz reggelire.