Forrás: Youtube
Lángos recept
A lángos egy híres, ízletes és rendkívül laktató magyar étel. Ízlés szerint tejföllel, reszelt sajttal, fokhagymás olajjal megkenve szokás fogyasztani, így az alaprecept mellé ezeket is illik beszerezni.
Hozzávalók
- 2 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl vizet
- olaj sütéshez
Eljárás
Egy tálban kissé felmelegítjük a tejet.
A fele tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Jól összekeverjük és félretesszük.
Egy nagy tálba összeöntjük a lisztet és a sót, és jól összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, majd beleüntjük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet. Összekeverjük, apránként adagolva hozzá a maradék vizet. Amikor a tészta jól összeállt, celofánnal letakarjuk és 1 órára félretesszük.
Olajjal megkenünk egy tepsit, és kis halmokat tépünk a tésztából, amiket kissé távolabb egymástól ráhelyezünk. Konyharuhával letakarjuk és pihentetjük. Akkor kezdhetjük el sütni, ha a tészta megkelt (kb. 30 perc).
Egy serpenyőbe bő olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd olajozott kézzel beletesszük a kinyújtott és megformázott tésztát. 1 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük, végül papírtörlőre helyezzük.