HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: 12019

Legfinomabb almás pite

A savanykásabb almák, mint a Jonagold, Idared jobban illenek az almás süteményekhez. Minőségi, hideg vaj, ez adja a leveles túrós tésztának omlasságát.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
8
  • 5 Közepes savanykásabb alma Hozzáadott
  • 200 g kristálycukor Hozzáadott
  • 1 tk Fahéj Hozzáadott
  • 250 g liszt Hozzáadott
  • 150 g vaj Hozzáadott
  • 1 ks tojás Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 2 ek hideg víz Hozzáadott
  • 1 tojás a kenéshez Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

45 perc.
1. Lépés

Keverjük össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat kis kockákra vágva. Morzsold össze az ujjaid között a liszttel, amíg a keverék homokos állagú nem lesz.

2. Lépés

Adjuk hozzá a tojást és a vizet, majd dolgozzuk össze gyorsan. Ha a tészta túl száraznak tűnik, hozzáadjunk még egy kis vizet. Ez a tapasztalatom szerint fontos, mert a túl száraz tészta könnyen törhet.

3. Lépés

Formázzuk a tésztából gombócot, csomagoljuk be folpackba, majd helyezzük a hűtőbe legalább fél órára.

4. Lépés

Ezalatt hámozzuk meg az almákat, vágjuk őket vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvasszuk meg a 25 g vajat, majd dobjuk rá az almákat, a cukrot és a fahéjat. Pároljuk 15 percig, míg az almák megpuhulnak és a cukor teljesen felolvad. Ez a lépés nem csak az íz miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel megelőzhető, hogy az alma tejszínnel keverve túlságosan vizes legyen.

5. Lépés

A hűtött tésztából vegyünk ki egy keveset a tető számára, a többi tésztával béleljünk ki egy piteformát.

6. Lépés

Öntsük a formába az almás tölteléket, majd a kivett tésztából formázzuk meg a pitetetőt. Kenjük le felvert tojással a tetejét, ez adja meg a szép arany barna színét a pitének.

7. Lépés

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45 percig.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új