Forrás: Pixabay: 12019
Legfinomabb almás pite
A savanykásabb almák, mint a Jonagold, Idared jobban illenek az almás süteményekhez. Minőségi, hideg vaj, ez adja a leveles túrós tésztának omlasságát.
Hozzávalók
- 5 Közepes savanykásabb alma
- 200 g kristálycukor
- 1 tk Fahéj
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 1 ks tojás
- 1 csipet só
- 2 ek hideg víz
- 1 tojás a kenéshez
Eljárás
Keverjük össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat kis kockákra vágva. Morzsold össze az ujjaid között a liszttel, amíg a keverék homokos állagú nem lesz.
Adjuk hozzá a tojást és a vizet, majd dolgozzuk össze gyorsan. Ha a tészta túl száraznak tűnik, hozzáadjunk még egy kis vizet. Ez a tapasztalatom szerint fontos, mert a túl száraz tészta könnyen törhet.
Formázzuk a tésztából gombócot, csomagoljuk be folpackba, majd helyezzük a hűtőbe legalább fél órára.
Ezalatt hámozzuk meg az almákat, vágjuk őket vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvasszuk meg a 25 g vajat, majd dobjuk rá az almákat, a cukrot és a fahéjat. Pároljuk 15 percig, míg az almák megpuhulnak és a cukor teljesen felolvad. Ez a lépés nem csak az íz miatt fontos, hanem azért is, mert ezzel megelőzhető, hogy az alma tejszínnel keverve túlságosan vizes legyen.
A hűtött tésztából vegyünk ki egy keveset a tető számára, a többi tésztával béleljünk ki egy piteformát.
Öntsük a formába az almás tölteléket, majd a kivett tésztából formázzuk meg a pitetetőt. Kenjük le felvert tojással a tetejét, ez adja meg a szép arany barna színét a pitének.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45 percig.