Forrás: Youtube
Legfinomabb bodzaszörp minden évszakra
Isteni finom frissítő a meleg napokra.
Hozzávalók
- 40 ks bodzavirág
- 3 l víz
- 2 kg cukor
- 50 g citromsav
- 1 kk nátrium benzoát
- 3 Szál menta
- 2 ks citrom
Eljárás
A bodzavirágok felesleges szárrészét levágjuk, majd a virágokat fél percre beáztatjuk egy nagy tál vízbe. Ezzel megszabadulhatunk a virágszemek közt megbúvó apró bogarak nagy részétől. Viszont semmiképp nem szabad sokkal tovább benne hagyni a vízben, nehogy kiázzon az íze is! Picit lecsepegtetjük és egy szűrőbe félretesszük.
A vizet egy nagy lábosban feltesszük forrni. Épp mielőtt elkezdene bugyogni, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrot. Pár percig kavargatjuk, hogy teljesen feloldódjanak a cukorszemek. A cukorszirupot ezután félretesszük hűlni. Amikor már kézmeleg, hozzákeverjük a citromsavat és - amennyiben elállós szörpöt szeretnénk - egy kis kávéskanálnyi nátrium-benzoátot. Ha akkora mennyiséget csinálunk, amit hamar elfogyasztunk, akkor készíthetjük tartósítószer nélkül is.
Ezután hozzáadjuk a bodzavirágot, majd a mentát és a felkarikázott citromokat is. A citromok héját előtte érdemes lehámozni és úgy hozzáadni - így még több aroma oldódik ki belőle.
Az egészet alaposan elkeverjük, majd konyharuhával lefedjük. 3-4 napot áztatjuk, napi egyszer megkeverve. A harmadik nap leteltével mindenképpen kóstoljuk meg, hogy jó-e már.
A kész szörpöt szűrő + gézlap kombinációján átszűrjük, majd kifőzött üvegekbe töltjük. Ha tartósítószerrel készítettük, úgy jól lezárva, hűvös helyen tartva hónapokig is eltartható. Ha nem tettünk bele, úgy fogyasszuk el egy-két héten belül.