Forrás: freepik
Legfinomabb kókuszos sütemény
Nagymamám régi receptjét osztom meg veletek ma, ezért is hívom a legfinomabb kókuszos süteménynek.
Hozzávalók
- 150 g vaj
- 200 g cukor
- 4 tojás
- 200 g liszt
- 1 cs sütőpor
- 100 ml tej
- 150 g kókuszreszelék
- 1 cs vaníliás cukor
- 100 g étcsokoládé
Eljárás
Először is, győződjünk meg róla, hogy a vaj szobahőmérsékletű-e. Ha túl kemény, mikróban pár másodpercre melegíthetjük, de vigyázzunk, nehogy olvadjon! Ebből a lépésből tanultam meg, hogy az apró részletek is számítanak a süteménynél.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük el a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kókuszreszelékkel.
A vajas keverékhez felváltva adjuk hozzá a lisztes keveréket és a tejet. A titkárnőm mindig azt mondta, hogy a tésztának ezen a ponton már csodálatos íze van, így mindig megkóstolom, mielőtt megsütöm.
A süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Fontos, hogy a sütemény közepére szúrva a tű száraz legyen, ezt hozta haza nagyanyám a tapasztalataiból.
Közben a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, és ha a sütemény kész, megkenjük vele. Az olvasztott csokoládé nemcsak díszítés, hanem édességet is ad a süteménynek.
A süteményt hagyjuk teljesen kihűlni a csokoládéval együtt. Ha sietünk, a hűtőben is gyorsíthatjuk a hűlési folyamatot.