Forrás: Pixabay: jsbaw7160
Legfinomabb székelykáposzta
Ez a székelykáposzta recept, amit most megosztok veletek, a családom kincse. A nagymamámtól tanultam, aki a székelyföldi szüleinektől sajátította el. Már több, mint száz éve ezen a módon készítjük a káposztát a családban, ami igazi vidéki lakomákat tud teremteni a hideg téli estéken.
Hozzávalók
- 1 kg savanyú káposzta
- 500 g sertéslapocka
- 1 nagy fej hagyma
- 100 g szalonna
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Eljárás:
A sertéslapockát kisebb kockákra vágjuk, én pedig szeretem, ha 1x1 cm-es méretűek. Fontos, hogy ne túl nagy darabokra vágjuk, mert a kisebb darabok könnyebben magukba szívják a többi hozzávaló ízeit.
A szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük, majd a hagymát vékony szeletekre vágva a szalonna zsiradékán üvegesre pároljuk. Figyeljünk arra, hogy a hagymát ne égessük meg, mert amint barnulni kezd, keserű ízt ad a végterméknek.
Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és nagy lángon addig pirítjuk, míg kifehéredik. Itt kiemelten fontos, hogy jó minőségű, friss húst használjunk, hiszen ezen múlik igazán a végtermék íze.
Beleszórjuk a pirospaprikát, és gyors kevergetés mellett 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Isteni illatok árasztják be a konyhát - ez az igazi székelykáposzta illata.
Hozzátesszük a savanyú káposztát és a köményt, majd alacsony fokon, fedő alatt 1,5 órán át főzzük. Érdemes közben többször megkeverni, hogy ne égjen oda.
A tejfölt és a lisztet simára keverjük, majd a székelykáposzta levével hígítjuk és visszaöntjük a fazékba. Így lesz krémes a szósz, anélkül, hogy túl nehéz lenne.
Még 20-30 percig főzzük, míg a húst teljesen meg nem puhul és a szósz össze nem sűrűsödik.