Forrás: rimmabondarenko from Canva
Lime torta
Először a férjem születésnapjára készítettem ezt a citromos desszertet, aki imádja a citrusos desszerteket. Azóta a családi ünnepeink rendszeres szereplőjévé vált.
Hozzávalók
A tortához:
- 200 g Lisztek
- 100 g Porcukor
- 125 g Hideg vaj
- 1 pcs Tojás
- csipetnyi só
A lime krémhez:
- 4 pcs lime juice
- 2 pcs Reszelt lime héja
- 200 g Cukor
- 3 pcs Tojás
- 100 g Vaj
Eljárás
A tésztával kezdve egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a darabokra vágott vajat, és gyorsan gyúrjuk össze a tésztát. Végül adjuk hozzá a tojást. Amikor a hozzávalók összeálltak, formáljunk belőle egy golyót, csomagoljuk be fóliába, és kb. 30 percig hűtsük a hűtőszekrényben. Ez a lépés azért fontos, mert a tésztának pihennie kell, mielőtt a következő lépésekre lépnénk.
A tésztát kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki, és kibéleljük vele a tortaformát. Tegyük a hűtőbe további 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tésztát villával megszurkáljuk, sütőpapírral és nehezékkel (pl. szárazbab) kibéleljük, és 15 percig sütjük. Ezután távolítsa el a súlyt, és süsse még kb. 10 percig, amíg a sütemény szépen megbarnul.
Közben készítsük el a lime krémet. Egy lábosban keverjük össze a lime levét, a reszelt héjat, a cukrot és a tojásokat. Adjuk hozzá a darabokra vágott vajat, és közepes lángon, kevergetve melegítsük, amíg a hozzávalók összeállnak, és a puding elkezd sűrűsödni. A folyamatos keverés itt kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a puding megégését.
Szűrjük át a krémet egy szitán, és azonnal öntsük a megsült aljára.
Tegyük a tortát a sütőbe, és süssük még körülbelül 10 percig, amíg a puding kissé megbarnul.
Tálalás előtt hűtsük le. A torta néhány óra hűtőben töltött idő után fogyasztható a legjobban, amikor a krém már jól megdermedt.