Forrás: Pixabay : TheUjulala
Linzer szemek recept karácsonyi kekszek
Minden karácsonykor imádom ezt a hagyományos osztrák kekszreceptet, a Linzer Augen-t. Nemcsak csodálatosan omlósak és finomak, hanem nagyon szépek is, mert a közepükön élénkpiros málnalekvár van. Már néhány próbálkozás után elsajátítottam a receptet, és mindenkinek csak ajánlani tudom ezeket a fantasztikus kekszeket.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 200 g vaj
- 100 g cukor
- 1 tojás
- Egy kezeletlen citrom héja
- 200 g Málnalekvár
- Porcukor a porozáshoz
Eljárás
A linzerszemek sütéséhez először szitáljuk a lisztet a munkafelületre. Szeretek durva szitát használni, hogy a liszt szépen megliszteződjön.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat és az apró darabokra vágott hideg vajat. Célszerű itt nagyon hideg vajat használni, hogy a tészta ne legyen túl ragacsos.
Gyorsan keverje össze az összes hozzávalót, hogy sima tésztát kapjon. Ha a tészta túl ragacsos, egyszerűen adjunk hozzá még egy kis lisztet. Ezután csomagolja a tésztát fóliába, és tegye a hűtőszekrénybe kb. 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Vágjuk ki a kekszeket egy kekszvágóval, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A kekszek felének közepébe vágjunk egy kis lyukat - ezekből lesznek később a Linzer szemek fedelei.
Süssük a kekszeket kb. 8-10 percig, amíg aranybarnára sülnek. Javaslom, hogy időnként ellenőrizzük a sütőt, mert a kekszek gyorsan megéghetnek.
Vegye ki a sütött kekszeket a sütőből, és hagyja kihűlni. Ezután kenje meg az aljukat málnalekvárral, és helyezze rá a fedőket. Végül porcukrozza be a Linzer szemeket porcukorral - és máris kész a finom karácsonyi keksz!