Forrás: unsplash
Magyar strandos lángos
A strandos lángos egy népszerű magyar étel, melyet főként nyár folyamán szoktak fogyasztani a strandon vagy vásárokon. Finom, laktató és felülmúlhatatlan ízvilággal rendelkezik, melyből ha egyszer megkóstolod, soha nem fogsz tudni betelni.
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 dl langyos víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- olaj a sütéshez
- fokhagyma ízlés szerint
- tejföl ízlés szerint
- sajt ízlés szerint
Eljárás
Először oldjuk fel az élesztőt az langyos tejben a cukorral együtt és hagyjuk állni 10-15 percig.
Közben egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, majd öntsük hozzá az élesztős tejet és a langyos vizet is.
Dolgozzuk össze az anyagokat jól kézzel, majd borítsuk ki egy lisztezett asztalra és gyúrjuk tovább, amíg sima nem lesz.
Ezután takarjuk le friss konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen 1-2 órát.
Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át újra és vágjunk belőle kis gombócokat, melyeket kicsit lapítsunk ki. Kb. 15 percig pihentessük.
A lángosokat bő, forró olajban süssük ki mindkét oldalán, míg szép aranybarna nem lesz.
Papírtörlőre szedve csepegtessük le az olajat, majd fokhagymával dörzsöljük be a lángos tetejét és ízlés szerint locsoljuk meg tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal.