Forrás: Pixabay: RitaE
Magyar vegetáriánus Grízgaluska
Remélem, hogy a recept hasznos volt számotokra, és szeretettel várjuk a visszajelzéseket a tapasztalataitokról!
Hozzávalók
- 30 dkg finom búzadara (gríz)
- 2 teáskanál só
- 11⁄2 l víz
Eljárás
A recept elkészítéséhez lehetőleg használjunk finom búzadarát (gríz), mert így lesz a galuska a legfinomabb. Én személy szerint nagyon szeretem az intenzívebb búzadara ízét, de természetesen a végeredmény minőségét mindig a hozzávalók minősége határozza meg.
Miután a búzadarát kiválasztottad, töltsd egy tálba, adj hozzá 2 teáskanál sót, és keverd össze alaposan. Próbáld meg egyenletesen eloszlatni a sót a búzadarában, hogy a galuskák minden egyes darabjába kerüljön belőle. Ha sótlan grízgaluskát szeretnél, akár hagyd is ki a sót.
Tölts fel egy fazekat kb. 1,5 liter vízzel, és forrald fel. Az a legjobb, ha tiszta, friss és szűrt csapvizet használsz, mivel ezeknek az íze a legsemlegesebb. Így biztosan érezni fogod a grízgaluska saját, karakterisztikus ízét.
Egy nagyobb merőkanállal mérj ki egyenlő adagokat a sóval elkevert grízből, és a galuskát formázva óvatosan csorgasd a forró vízbe. Ha ez megvan, csökkentsd le a hőfokot, és főzd a galuskákat kb. 20 percig, vagy amíg a vizet teljesen el nem fogyasztják. Itt fontos, hogy ne rohanj, és ne forrald túl a galuskákat, mert ha túl gyorsan főzöd őket, kemények maradnak.
Az elkészült grízgaluskát szűrőkanállal emeld ki a fazekból, hagyd lecsepegni, és tálald melegen. A grízgaluska remek körettényi húsos ételekhez, de akár sajttal, tejföllel vagy levesben is fogyaszthatod. Én személy szerint a túróval tálalt változatot szeretem a legjobban.