Forrás: Pixabay: DagnyWalter
Magyaros karfiolleves
Egy igazi magyaros, házias levest ajánlok most nektek, amit már a nagymamám is rendszeresen főzött: a magyaros karfiolleves. Bevallom, nem mindig volt a kedvencem gyerekként, de ahogy nőttem, úgy nőtt az ínyem is, és ma már nagyon szeretem.
Hozzávalók
- 1 Fej karfiol
- 1 nagy hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 tv Paprika
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 csipet kömény
- 2 l víz
- 2 evőkanál zsír
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 teáskanál ételízesítő
- só, bors ízlés szerint
- 11⁄2 dl tejföl a tálaláshoz
Eljárás
A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. Egy mélyebb lábasban a zsíron üvegesre pároljuk őket.
Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a tv paprikát, majd 1-2 percig közepes lángon pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor adhatunk hozzá az ételízesítőből, de vigyázzunk, ne legyen túl sósan.
A karfiolt rózsáira szedjük, és hozzáadjuk a lábasba. Rászórjuk a köményt, a pirospaprikát, és sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük.
Felöntjük a vízzel, és felforraljuk. Amikor forr, csökkentjük a hőmérsékletet, és fedő alatt, kis lángon főzzük kb. 30 percig.
Az elkészült levest a petrezselyem felaprításával és a tejföl hozzáadásával koronázzuk meg.