Forrás: facebook: GastroHobbi
Mákos pite a nagymamák konyhájából
A mákos pite egy igazi klasszikus magyar desszert, amely a nagymamák konyhájából származik. Az édes mák, a puha tészta és a finom vaníliás íz harmóniája garantáltan mindenkit elvarázsol.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 120 g porcukor
- 1 nagy tojás
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- 1 citrom reszelt héja
- 800 g darált mák
- 350 g cukor
- 1 l tej
- 100 g mazsola
Eljárás
A finomlisztet összegyúrjuk a vajjal, porcukorral, tojással, sóval, szódabikarbónával, vaníliaesszenciával és a citromhéjjal, majd hűtőbe tesszük 30 percre.
Egy lábasban a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a mákot, majd addig főzzük, amíg a massza sűrű nem lesz. A végén belekeverjük a mazsolát.
A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát.
Rátesszük a mákos tölteléket, majd a tetejére ráterítjük a másik tésztarészt.
Előmelegített sütőben, 180°C fokon 30-40 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta belül is megsült-e.