Forrás: Lilechka75 from Getty Images
Mákos tekercsek
Recept kovászos mákos zsemléhez, amely tökéletes reggelire vagy uzsonnára.
Hozzávalók
Útközben:
- 500 g sima liszt
- 1 darab élesztő
- 250 ml Tej
- 2 darab Tojás
- 100 g Cukor
- csipetnyi só
- 200 g Vaj
A töltelékhez:
- 200 g mák
- 100 g méz
- 1 darab vaníliás cukor
- 1 darab Tojás a bedörzsöléshez
- porcukor
Eljárás
Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, és öntsük hozzá a tejet. Hagyjuk meleg helyen kb. 10 percig kelni, amíg habot nem képez.
Adja a lisztet, a maradék cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat és egy csipet sót az élesztővel tálba. Gyúrjunk sűrű tésztát, és hagyjuk meleg helyen 1-2 órán át kelni.
Keverje össze a mézet az őrölt mákkal és a vaníliás cukorral. Tegyük a mikrohullámú sütőbe 1 percre, és alaposan keverjük össze. Ez a töltelék elég sűrű lehet, de sütés közben szépen szétterül.
Osszuk a tésztát 4 részre. Mindegyik részt tekerjük ki palacsintává, és egyenletesen kenjük rá a tölteléket. Ezután a palacsintát 8 háromszögre vágjuk, és mindegyikből tekercset formálunk.
Helyezze a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és kenje meg felvert tojással. Hagyjuk kelni körülbelül 15 percig.
Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg szép aranyszínűre sül.
A kész tekercseket szórjuk meg porcukorral.