Forrás: IngridHS from Getty Images
Mákos torta morzsával
Finom mákos sütemény morzsával, amely jól illik kávéhoz vagy teához.
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 g sima liszt
- 150 g Búzadara cukor
- 1 darab tojás
- 1⁄2 kanalak sütőpor
- 125 g Vaj
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 200 g őrölt mák
- 120 g Cukor
- 200 ml Tej
- 1 darab vaníliás cukor
A morzsához:
- 100 g sima liszt
- 70 g Cukor
- 60 g Vaj
Eljárás
Kezdjük a tészta előkészítésével. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a tojásokat és a megpuhított vajat, és dolgozzuk sima tésztává. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és helyezzük egy kizsírozott formába.
Készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a mákot a cukorral, és öntsük hozzá a tejet. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és keverjük össze. Ezt a tölteléket egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
Végül jön a morzsa. Keverjük össze a lisztet a cukorral, és dolgozzuk bele a vajat, hogy durva morzsát kapjunk. Ezt szórjuk a mákos töltelékre.
Süssük a süteményt 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni, ideális esetben puhán, de nem forrón tálaljuk.