Forrás: Youtube
Margherita pizza
Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom ez a szentháromság a Pizza Margherita az olaszok egyik pizzájának egyik legalapvetőbbike.
Hozzávalók
Tészta
- 600 g finomliszt ás
- 1 csipet barna cukor sima is jó
- 1 ek só
- 4 dl víz
- 1 tasak instant élesztő másfél tasak gr
- 3 ek olívaolaj
Paradicsomszósz
- 3 dl passzírozott paradicsom fél üveg
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- 1 tk chilipehely opcionális
- 1 tk só
- 1 csipet barna cukor
- 1 Maroknyi bazsalikom
- 3 ek olívaolaj
- 120 g mozzarella
- bazsalikom ízlés szerint
Eljárás
Gyorsforraló edénybe olívaolajat hevítünk, majd lepirítjuk benne a fokhagymát, az oregánót és a chilit. Mehet hozzá a passzírozott paradicsom, friss bazsalikom, só és a cukor. Kissé összeforraljuk, ízesítjük még, ha kell, majd hagyjuk kihűlni.
A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk, majd nyújtás előtt kb. fél órát pihentetjük. A tésztát kicsit átdolgozzuk, formázzuk, majd kinyújtjuk. Ebből a mennyiségből 3 pizza jön ki, vagy 4 kisebb. Megkenjük paradicsomszósszal, gazdagon megszórjuk mozzarellával, és locsolunk rá olívaolajat. Előmelegített sütőben, lehetőség szerint magasabb hőfokon (250-300 °C) 10-12 percig süssük. Érdemes meleg tepsire ráhelyezni a még nyers pizzát, és úgy sütni. Melegen tálaljuk friss bazsalikommal megszórva.