Forrás: freepik
Márványkuglóf
A márványkuglóf az egyik kedvenc receptem, tökéletes vasárnapi délutáni sütemény. Sokszor készítettem már, és mindig sikert aratott.
Hozzávalók
- 250 g vaj
- 500 g liszt,
- 1 Csomag sütőpor
- 250 g cukor
- 4 ks tojás
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 csipet só
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat a cukorral és adjuk hozzá a tojásokat. Sokak hajlamosak túlzásba vinni a cukor mennyiségét, de a 250 g cukor elegendő, hogy a sütemény ne legyen túl édes.
Adjuk hozzá a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat és a tejet. Az általam tesztelt receptek közül ez a kombináció bizonyult a legjobbnak, a vaníliás cukor és a citromhéj igazán emeli az ízvilágot.
Keverjük jól össze, majd vegyük ki belőle egy kisebb adaggal, és keverjük össze a kakaóporral. Egy hasznos tipp: a tésztának ne legyen túl folyós az állaga, különben a kakaós rész elkeveredik a vaníliás tésztával.
Kanalazzuk bele a tésztát a kuglóf formába váltakozva: egy kanál vaníliás tészta, majd egy kanál kakaós és így tovább.
Süssük a kuglófot körülbelül 60 percig, vagy amíg a beleszúrt tű nem jön ki tiszta.
Tálalás:
A kuglófot hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt kiborítanánk a formából. Ezután porcukorral megszórva tálalhatjuk.