Forrás: Youtube
Mascarponés epertorta
Pompás ünnepi torta.
Hozzávalók
A piskótához
- 4 ks tojás
- 8 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 Csomag szódabikarbóna
- 1 ks vanília kivonat
A krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 10 ek eperlekvár elhagyható
- 2 ek vanília kivonat
- 10 dkg porcukor
- 21⁄2 dl cukrászhab
A mini meringue díszekhez (habcsókokhoz)
- 12 dkg tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 2 tk vanília kivonat
A díszítéshez
- 50 dkg eper friss
- 10 ek eperlekvár
Eljárás
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és azt is szinte fehéredésig verjük. Óvatosan összedolgozzuk, de óvatosan hogy a fehérje habot ne törjük össze. A többi hozzávalót is a tésztához keverjük.
Kis méretű tortaformába öntjük. 160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a cukrászhab kivételével az összes hozzávalót elkeverjük. A porcukrot ízlés szerint keverjük a krémhez. A cukrászhabot felverjük, majd annyit keverünk belőle a mascarponés keverékhez, hogy egy könnyű krémet kapjunk. Nem feltétlen szükséges az összes.
A habcsókokhoz vízgőz felett keverjük a fehérjét és a cukrot egészen addig, míg a cukor fel nem oldódik. Átöntjük a habverő tálba és magas fokozaton addig keverjük, míg stabil csúcsok keletkeznek. Csökkentjük a sebességet és hozzáadunk 1⁄2 teáskanál vanília kivonatot. Növeljük a sebességet és addig verjük, míg kemény hab nem lesz.
Szilikons sütőpapírra nyomjuk habzsákból kis méretű csővel. 95 fokon, kb. 20 percig szárítjuk a mini habcsókokat. A sütő ajtaját kitámaszthatjuk egy fakanállal.
Ha kihűlt a piskótánk, 3 felé vágjuk. Az eperlekvárt a lapokra kenjük. A felső lapra már nem kell. A lekváros piskótalapra kerül a habos krém, amibe belenyomkodjuk a friss epreket, szép kör alakban. Ha elkészült a tortánk az oldaláról lehúzzuk a krémet egy simítóval, majd díszítjük a tetejét a maradék friss eperrel és a habcsókokkal.