Forrás: Youtube
Mascarponés erdei gyümölcsös sajttorta
Szülinapi tortának is tökéletesen különleges sajttorta.
Hozzávalók
Tészta
- 6 ks tojás
- 12 dkg cukor
- 15 dkg rétesliszt
- szódabikarbóna
Gyümölcspüré
- 375 g fagyasztott erdei gyümölcsök
- 150 g porcukor
- 2 tk porzselatin
Krém
- 500 g mascarpone
- 900 g natur joghurt
- 300 g porcukor
- 4 cs zselatinfix
- 3⁄4 Üveg vaníliaaroma
- 375 g erdei gyümölcs
Zselé és díszítés
- 250 g vegyes bogyós gyümölcs
- 50 g porcukor
- 3 tk porzselatin
- 3 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
Eljárás
A tésztához a sütőt 180 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A formát kivajazzuk és lisztezzük.
Az egész tojásokat a cukorral kb 10 perc alatt, a legmagasabb fokozaton, felverjük robotgéppel. Közben a lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a tojáshoz forgatjuk óvatosan.
A masszát belesimítjuk a formába, majd 30 perc alatt megsütjük.
A püréhez a fagyos gyümölcsöt a cukorral és egy kortynyi vízzel forraljunk fel, majd vegyük takarékra a lángot, adjuk hozzá a zselatint és addig kevergessük, amíg az teljesen fel nem oldódik. Tegyük félre hűlni.
Közben a kihűlt lapot vágjuk ketté. Az alját tegyük vissza a formába, majd kanalazzuk rá a még folyékony, de langyos gyümölcsös pürét, tegyük rá a másik lapot és jó alaposan nyomkodjuk össze. Tegyük be a hűtőbe.
A krémhez a Közben a kihűlt lapot vágjuk ketté. Az alját tegyük vissza a formába, majd kanalazzuk rá a még folyékony, de langyos gyümölcsüs pürét, tegyük rá a másik lapot és jó alaposan nyomkodjuk össze. Tegyük be a hűtőbe.
A krémet kanalazzuk a piskóta tetejére, egyengessük el, majd tegyük hűtőbe kb 3 órára.
A zseléhez a gyümölcsöt és a cukrot melegítsük össze, majd oldjuk fel benne a zselatint, majd tegyük félre hűlni.
Közben vegyünk el egy kisebb tortakarikát, majd tegyük úgy a joghurtos krémre, hogy a peremén kb 1-1,5 cm-es hely maradjon. Körbe kanalazzuk bele a kihűlőben lévő gyümölcsös zselatint és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Másnap a tejszínt félig verjük fel, adjuk hozzá a habfixálót és verjük kemény habbá. A krém felével vonjuk be a torta oldalát, a másik felét töltsük habzsákba és ízlés szerint díszítsük vele a tortát.