Forrás: Freepik
Mediterrán fűszerezett csicseriborsó zöldségpörkölt
Ez az ízletes mediterrán csicseriborsópörkölt egy kiadós és laktató étel, amelyet évek óta készítek.
Hozzávalók
- 2 EL olívaolaj
- 1 Nagy hagyma, apróra vágva
- 3 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 2 Sárgarépa, szeletelve
- 1 Piros paprika, apróra vágva
- 1 konzervek Kockára vágott paradicsom
- 2 konzervdobozok Csicseriborsó, lecsepegtetve és leöblítve
- 4 csészék Zöldségleves
- 1 teáskanál kömény
- 1⁄2 teáskanál Kurkuma
- 1⁄2 teáskanál füstölt paprika
- 1⁄2 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
- só és bors ízlés szerint
- Citromszeletek és feta sajt a tálaláshoz
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy nagy lábasban közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat. Ez egy fontos lépés, mivel segít felszabadítani az aromát és az ízt a hozzávalókból a maximális íz érdekében.
Ha az olaj felforrósodott, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Főzzük őket puhára, ami általában körülbelül 5 percig tart. Ezt a folyamatot izzadásnak nevezik, és ez a főzés során elengedhetetlen, mivel így vonja ki a hagymából és a fokhagymából az ízeket.
Miután a hagyma és a fokhagyma megpuhult, keverje bele a sárgarépát és a paprikát. Főzzük őket körülbelül 5 percig, amíg kissé megpuhulnak. Ha ebben a fázisban adjuk hozzá ezeket a zöldségeket, akkor a hagyma és a fokhagyma ízét is magukba szívhatják.
Öntse bele a paradicsomkockákat, a lecsöpögtetett csicseriborsót, a zöldséglevest, a köményt, a kurkumát és a füstölt paprikát. Ezek a fűszerek melegítő és vigasztaló ízt adnak a pörköltnek, amely a mediterrán ízvilág kvintesszenciájával rendelkezik.
Forraljuk fel a pörköltet, majd csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk 20 percig párolódni. Ha hagyja, hogy a pörkölt lassan főjön, akkor minden összetevő alaposan megfő, és az összes íz összeér, hogy csodálatos ízt kapjon.
Párolás után adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha a petrezselymet a főzés vége felé adjuk hozzá, akkor a kész ételben is megmarad a petrezselyem friss és élénk íze.
Tálalja a mediterrán csicseriborsópörköltet tálkákban, egy szelet citrommal és egy kis feta sajttal díszítve. A citrom fanyar kontrasztot ad a pörkölt gazdagságához, a feta sajt pedig krémesebbé teszi azt.