Forrás: Pixabay
Meggybefőtt Készítése
A meggybefőtt egy igazi klasszikus, amit egyszerű elkészíteni, és nagyon finom sütikhez, palacsintához, vagy akár csak úgy, egy sima joghurtra is. Az elkészítés nem igényel különösebb konyhai tudást, és a végeredmény biztosan elnyeri majd a családunk, barátaink és vendégeink tetszését.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg meggy
- 1 kg kristálycukor
- 300 ml víz
- 2 citrom
- Fahéj
- szegfűszeg
- vanília aroma (opcionális)
Eljárás
A meggyeket mossuk meg, és magozzuk ki.
A vízben és a cukorban oldjunk fel egy fahéjrudat és 2-3 szegfűszeget, majd adjuk hozzá a citromok kifacsart levét is. Ha van, akkor a vanília aromát is adhatunk hozzá.
Forraljuk fel a cukros vizet, majd adjuk hozzá a magozott meggyeket.
Főzzük közepes lángon 15-20 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni pár órát vagy akár egy éjszakát is. Ezalatt a meggyek szépen megpuhulnak, és átveszik a fűszerek ízét.
Ismét forraljuk fel a befőttet, majd szűrjük ki a fahéjrudatot és a szegfűszeget.
Az üvegeket és a fedelet mossuk el, majd sterilizáljuk (pl. forró vízben áztassuk őket).
Töltjük bele a forró meggybefőttet az üvegekbe, majd zárjuk le őket.
Az üvegeket állítsuk fejre, és hagyjuk kihűlni. Ha a fedél leszívódik, akkor jól rárakódott, és a meggybefőtt hosszú időn át is eltartható lesz.