Forrás: Pixabay
Mennyei Körtés karamellás süti
Lélegzetelállító, mennyei sütemény, amit a hozzáadott körték és karamell tesz igazán különlegessé. Ünnepi alkalmakra vagy egyszerűen csak hétvégi csemegézésre is kiváló választás.
Hozzávalók
- 2 Közepes körtét
- 200 g nádcukrot
- 100 g vajat
- 2 evőkanál vizet
- 200 g lisztet
- 1 csipet sót
- 1 teáskanál sütőport
- 100 g barnacukrot
- 2 tojást
- 125 ml tejet
- 1 teáskanál vanília kivonatot
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy serpenyőt tegyünk a tűzre, és adjunk hozzá 200 g nádcukrot, 100 g vajat és kétféle kanál vizet. Állandó keverés közben olvasszuk fel a cukrot.
Amint a cukor teljesen felolvad és barna színt kap, öntsük rá a serpenyőbe a kockára vágott körtéket. Főzzük 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a barna cukrot.
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd keverjük hozzá a tejet és a vanília kivonatot.
Lassan adjuk a tojásos keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük jól össze.
Öntsük a tésztát a karamellizált körtékre, majd süssük előmelegített sütőben körülbelül 40-45 percig, vagy amíg a teteje aranybarna színű nem lesz.
Hagyjuk a süteményt kihűlni, majd szolgáljuk fel, meghintve egy kis porcukorral a tetején.