HIRDETŐ

Mesés mákos kalács

Haladóknak ajánlott isteni finom mákos kalács recept.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4

Tészta

  • 25 dkg finomliszt Hozzáadott
  • 3 ks tojássárgája Hozzáadott
  • 40 g cukor Hozzáadott
  • 25 g friss élesztő Hozzáadott
  • 1 dl langyos tej Hozzáadott
  • 1 tk vaníliakivonat Hozzáadott
  • 80 g vaj Hozzáadott
  • Hozzáadott

Töltelék

  • 25 g olvasztott vaj Hozzáadott
  • 25 dkg darált mák Hozzáadott
  • 2 ek rum vagy rumaroma Hozzáadott
  • 1 ks citrom lereszelt héja Hozzáadott
  • 70 g porcukor Hozzáadott
  • 3 ks tojásfehérje Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

90 perc.
1. Lépés

A mazsolát forró, rumos vízbe áztatjuk.

2. Lépés

Az élesztőt egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Jól elkeverjük és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

3. Lépés

A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliát és az élesztős tejet. Amikor már kb felvette az összes lisztet, akkor hozzáadjuk a vajat is és puha tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

4. Lépés

A töltelékhez a mazsolát leszűrjük, majd a mákhoz adjuk az olvasztott vajjal és a citrom héjával együtt, majd összeforgatjuk.

5. Lépés

A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a mákot és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.

6. Lépés

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, rásimítjuk egyenletesen a mákos tölteléket és a két rövidebbik szélét ráhajtjuk, majd a hosszabbik olala mentén feltekerjük.

7. Lépés

Tepsire tesszük és letakarva kb 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.

8. Lépés

A megkelt kalácsot néhány helyen megszurkáljuk, majd betoljuk a forró sütőbe és kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlve szeljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új