Mesés mákos kalács
Haladóknak ajánlott isteni finom mákos kalács recept.
Hozzávalók
Tészta
- 25 dkg finomliszt
- 3 ks tojássárgája
- 40 g cukor
- 25 g friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 tk vaníliakivonat
- 80 g vaj
- só
Töltelék
- 25 g olvasztott vaj
- 25 dkg darált mák
- 2 ek rum vagy rumaroma
- 1 ks citrom lereszelt héja
- 70 g porcukor
- 3 ks tojásfehérje
Eljárás
A mazsolát forró, rumos vízbe áztatjuk.
Az élesztőt egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a langyos tejet. Jól elkeverjük és kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót és elkeverjük benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliát és az élesztős tejet. Amikor már kb felvette az összes lisztet, akkor hozzáadjuk a vajat is és puha tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
A töltelékhez a mazsolát leszűrjük, majd a mákhoz adjuk az olvasztott vajjal és a citrom héjával együtt, majd összeforgatjuk.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a mákot és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, rásimítjuk egyenletesen a mákos tölteléket és a két rövidebbik szélét ráhajtjuk, majd a hosszabbik olala mentén feltekerjük.
Tepsire tesszük és letakarva kb 20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük.
A megkelt kalácsot néhány helyen megszurkáljuk, majd betoljuk a forró sütőbe és kb 35-40 perc alatt készre sütjük. Kihűlve szeljük, porcukorral megszórjuk és tálaljuk.