Forrás: freepik
Méteres kalácstorta
Mielőtt nekilátnál, kiemelem, hogy a minőségi alapanyagok használata elengedhetetlen a tökéletes ízvilág eléréséhez. Mindig használj friss, jó minőségű tojást és tejet, a liszt és az élesztő legyen finomliszt és friss élesztő.
Hozzávalók
- 2 kg finomliszt
- 4 ks tojás
- 1 l tej
- 20 dkg vaj
- 2 Csomag élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- csipet só
- baracklekvár a töltelékhez
Eljárás
Először a lisztet a cukrokkal, a sóval, a tojásokkal, az élesztővel és a langyos tejjel nagy tálban összedagasztjuk. Minél alaposabban dolgozzuk össze a hozzávalókat, annál jobb lesz a végeredmény.
A tésztát fedjük le, és tegyük meleg helyre kb. 1 órára, hogy megkeljen.
Amikor a tészta már szépen megkelt, nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, majd kenjük meg a baracklekvárral.
A tésztát szorosan feltekerjük, majd egy nagy, előzőleg kivajazott tepsibe helyezzük.
A kalácstortát letakarjuk, és további fél órán át állni hagyjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje.