Forrás: LuSch for Adobe Stock
Mézeskalács a la nagyi
Minden évben karácsonykor felébred a bennem lakozó gyermek, amikor a nagymama hagyományos receptje szerint elkészítem a kekszet. A vanília és a citromhéj finom ízével teli kekszreceptje mindig a gyermekkorom meleg és meghitt téli estéit juttatja eszembe.
Hozzávalók
- 250 Gram lágyított vaj
- 125 Gram cukor
- 2 Tojás
- 500 Gram önserkentő liszt
- csipetnyi só
- 1 Teáskanál szódabikarbóna
- 1 vaníliarúd
- fél citrom héja
- 100 Gram Porcukor (a megszóráshoz)
Eljárás
A kenyérsütéshez először is készítsük el a tésztát. A megpuhított vajat a cukorral egy tálban addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Tapasztalatom szerint javaslom, hogy használjunk konyhai robotgépet vagy turmixgépet, hogy megkönnyítsük a folyamatot, és biztosítsuk az egyenletes állagot.
Most adjuk hozzá a tojásokat, és addig keverjük, amíg teljesen össze nem keverednek a vaj-cukor keverékkel.
Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport. Kaparjuk ki a vaníliarúdból a vaníliapépet, és adjuk a lisztes keverékhez, valamint a fél citrom héját. Keverjük jól össze a száraz hozzávalókat.
Most itt az ideje, hogy a száraz hozzávalókat összekeverjük a vajas keverékkel. Itt egy kis türelemre van szükség, mivel a hozzávalóknak időre van szükségük ahhoz, hogy összeálljanak. Azt javaslom, hogy fokozatosan adagoljuk a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez, és közben jól keverjük meg.
Miután a tésztát jól összekeverte, darálógépen vagy pipettás zacskón átpasszírozva kekszeket formázhat belőle. Én mindig a nagyi régi húsdarálóját használom, ami tökéletes erre a célra.
Helyezze a formázott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt süsse aranybarnára.
Sütés után hagyjuk a kekszet rövid ideig hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. A nagymama mindig bőkezű volt a porcukorral, ezért én is így teszek.