Forrás: Pixabay: PublicDomainPictures
Mézeskalács
Hogy az ünnep igazán meghitt és személyes legyen, senkinek sem kell hiányolnia az otthon készített mézeskalácsot az ünnepi asztalról. Az elmúlt években többször is készítettem már ezt a receptet, és mindig nagy sikere volt.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 200 g Méz
- 200 g cukor
- 100 g vaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 Csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 2 dl tej
- Csokoládé, porcukor vagy akár marcipán a díszítéshez
Eljárás
Mérjük ki az összes hozzávalót. Hasznos tanács: a lisztet szitáljuk át, hogy a mézeskalácsunk levegősebb legyen!
A mézet, cukrot és a vajat tegyük egy tálba, majd olvasszuk össze kis lángon, folyamatos kevergetés mellett.
Amikor az összeolvasztott hozzávalók kellően összeértek, adjuk hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Ezután jöhet a liszt, kezdetben csak egy kis adagot adjunk hozzá, hogy könnyen el tudjuk dolgozni a masszát.
Amikor a tészta kellően összeállt, tegyük hűtőbe legalább fél órára. Hagyjuk megpihenni a tésztát, könnyebben tudjuk majd formázni!
A tésztából formázzunk kiszaggatott formájú, vagy hagyományos mézeskalács figurákat, majd előmelegített 180 Celsius fokos sütőben süssük 10-12 percig.