Forrás: Pixabay
Modern Somlói revolúció a klasszikus összetevőkkel
A hagyományos Somlói galuskát modernebb, pezsgőbb formába öntjük, anélkül hogy elveszítenénk a klasszikus ízét. Az elkészítési idő körülbelül 2 óra 30 perc.
Hozzávalók
A süteményhez:
- 6 tojás
- 200 g kristálycukor
- 200 g liszt
- 80 g kakaópor
- 80 g dióbél
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 200 ml tejszín
- 100 g porcukor
- Vaníliarúd kikapart magjai
A sziruphoz:
- 100 g kristálycukor
- 100 ml víz
- 50 ml rum
Eljárás
Keverjük össze a tojásokat a cukorral és verjük habosra. Adjuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a diót, a sütőport és a sót, majd keverjük jól össze.
Öntsük a masszát egy sütőformába és süssük 180°C-on körülbelül 30 percig. Hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a krémet: keverjük össze a mascarponet, a tejszínt, a porcukrot és a vaníliamagokat, majd hagyjuk állni a hűtőben legalább egy órán át.
Készítsük el a szirupot: keverjük össze a cukrot és a vizet egy lábasban, forraljuk fel, majd hűtsük le. Amikor már langyos, adjuk hozzá a rumot.
Vágjuk fel a süteményt három részre, majd kanalazzuk rá a krémet és öntsük le a sziruppal. Ismételjük meg ezt a lépést a maradék két réteggel is, majd hagyjuk állni a hűtőben legalább egy órán át az ízek összeéréséhez.