Muhammara
A Muhammara egy levantei szósz, amelynek népszerűsége ma már a közép-keleti konyhán kívül is egyre növekszik. Ez a paprika és dió alapú szósz pikáns és könnyed, remekül illik grillezett húsokhoz és zöldségekhez, vagy akár pita kenyérrel is fogyasztható.
Hozzávalók
- 3 nem beégett piros kaliforniai paprika
- 1 Csésze dióbél
- 1⁄2 Csésze extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál gránátalmaszirup
- 1 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 teáskanál cayenne-i bors
- 1⁄2 teáskanál kömény
- Só az ízlés szerint
Eljárás
Tiszta grillen vagy gáztűzhely lángján süsse meg a paprikákat mindkét oldalukon, amíg a bőrük meg nem feketedik.
Amikor a paprika megégett, tegye őket egy zippzáras zacskóba, majd zárja le azt, és hagyja pihenni 10 percig. Ezután húzza le a bőrüket.
Egy nagy serpenyőben pirítsa meg a diót közepes lángon. Vigyázzon, hogy ne égjenek meg.
Egy ételprocesszorban tegye a megpirított diót, a megsült paprikát, az olívaolajat, a gránátalmaszirupot, a citromlevet, a fokhagymát, az őrölt köményt és a csipet sót. Dolgozza össze őket, amíg sima mártássá nem válnak.
Tálalja a Muhammara szószt pita kenyér vagy grillezett hús mellé.