Forrás: Enio de Paz via iStockPhotos
Nagymama áfonyaszósza
Szeretem az októbertől decemberig tartó időszakot, nemcsak a gyönyörű őszi és téli táj miatt, hanem azért is, mert itt az áfonyaszezon! Ha sütésről és főzésről van szó ebben az évszakban, ez a bogyós gyümölcsös köret a listám élén áll. Ezt az egyszerű receptet már többször elkészítettem, és minden alkalommal karácsonyi hangulatba hozza a családomat. Az édes-savanyú szósz tökéletes kísérője a pulykának, kacsának vagy sajtnak.
Hozzávalók
- 250 g friss áfonya
- 200 g cukor
- 240 ml Narancslé (frissen facsart)
- Egy bio narancs héja
Eljárás
Az áfonyaszósz elkészítéséhez öntse a narancslevet és a cukrot egy közepes méretű lábasba. Tapasztalataim szerint azt javaslom, hogy a cukrot közepes lángon, időnként megkeverve oldjuk fel a lében. Ha a hőfok túl magas, a cukor megéghet, és kesernyés ízt kaphat.
Amikor a cukor teljesen feloldódott, adjuk hozzá az áfonyát és a narancs héját. Ügyeljünk arra, hogy csak a narancs héjának a rétegét reszeljük le, mert az alatta lévő fehér nagyon keserű.
Növelje a hőfokot, és forralja fel. Amint felforrt, csökkentse a hőfokot, és időnként megkeverve 10-15 percig párolja a mártást, amíg az áfonya szétpattan, és a mártás besűrűsödik.
Vegye le a mártást a tűzről, és hagyja teljesen kihűlni. Idővel még jobban besűrűsödik. A mártást akár 1 héttel előre is elkészítheti, és a hűtőben tárolhatja.
Tapasztalatom szerint ez a gyümölcsös áfonyaszósz tökéletesen illik a hagyományos karácsonyi pulykához, de kacsához vagy sertéshúshoz is. A friss, bogyós gyümölcsök íze feldob minden nehéz ünnepi ételt, és mosolyt csal a vendégek arcára!