HIRDETŐ

Nagymama almás pitéje

Gyerekkoromban minden vasárnap felébredtem a frissen sült almás pite illatára. Nagymamám mestere volt ennek a süteménynek, és minden vágyam az volt, hogy egyszer én is megtanuljam a titkos receptjét. Most azonban megosztom vele szerencsés olvasóimat, hogy ti is átélhessétek azt a különleges pillanatot, amikor megszületik a tökéletes almás pite.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10
  • 500 g liszt Hozzáadott
  • 250 g vaj Hozzáadott
  • 150 g cukor Hozzáadott
  • 1 tojás Hozzáadott
  • 1 csipet Hozzáadott
  • 1 kg alma (nagymamám mindig jonatán almát használt, mivel ezeknek különleges aromájuk van) Hozzáadott
  • 1 Csomag vaníliás cukor Hozzáadott
  • 1 tk Fahéj Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

90 perc.
1. Lépés

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tojást és a sót. Jól összedolgozzuk, amíg tésztát nem kapunk. Itt fontos, hogy ne gyúrjuk túl, mert a tészta könnyedebb lesz, ha csak összeállítjuk. Ha kész, tegyük hűtőbe kb. 30 percre.

2. Lépés

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. Aztán hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összekeverjük és hagyjuk állni. Az almák ekkor elengedik a levüket, ami később a pitének adja a lédús ízét.

3. Lépés

A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Az egyik felét egy kivajazott, lisztezett tortaformába nyomkodjuk, majd ráhalmozzuk az almás tölteléket.

4. Lépés

A másik tésztarészből fedőt készítünk. Itt egy kis kreativitás is jól jön! Egy egyszerű laphoz csak nyújtsuk ki a tésztát, és helyezzük a töltelékre. De akár szív alakú vagy más formájú kisült tésztadarabokkal is díszíthetjük a pite tetejét.

5. Lépés

A pite tetejét megkenjük tojással, hogy szép aranybarnára süljön. 180 fokon, előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új