Nagymama almás pitéje
Gyerekkoromban minden vasárnap felébredtem a frissen sült almás pite illatára. Nagymamám mestere volt ennek a süteménynek, és minden vágyam az volt, hogy egyszer én is megtanuljam a titkos receptjét. Most azonban megosztom vele szerencsés olvasóimat, hogy ti is átélhessétek azt a különleges pillanatot, amikor megszületik a tökéletes almás pite.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 150 g cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 kg alma (nagymamám mindig jonatán almát használt, mivel ezeknek különleges aromájuk van)
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 tk Fahéj
Eljárás
A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tojást és a sót. Jól összedolgozzuk, amíg tésztát nem kapunk. Itt fontos, hogy ne gyúrjuk túl, mert a tészta könnyedebb lesz, ha csak összeállítjuk. Ha kész, tegyük hűtőbe kb. 30 percre.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. Aztán hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a fahéjat. Jól összekeverjük és hagyjuk állni. Az almák ekkor elengedik a levüket, ami később a pitének adja a lédús ízét.
A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Az egyik felét egy kivajazott, lisztezett tortaformába nyomkodjuk, majd ráhalmozzuk az almás tölteléket.
A másik tésztarészből fedőt készítünk. Itt egy kis kreativitás is jól jön! Egy egyszerű laphoz csak nyújtsuk ki a tésztát, és helyezzük a töltelékre. De akár szív alakú vagy más formájú kisült tésztadarabokkal is díszíthetjük a pite tetejét.
A pite tetejét megkenjük tojással, hogy szép aranybarnára süljön. 180 fokon, előmelegített sütőben 40 percig sütjük.