Nagymama lecsója télire
Ez a recept a hagyományos magyar nagymama lecsóját kínálja télire, amit előre elkészítve melegen tartva akár hideg téli napokon is élvezhetünk.
Hozzávalók
- 6 nagy zöld paprika
- 6 Közepes húsos paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 Csésze növényi olaj
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál fűszerpaprika
- 1⁄2 teáskanál őrölt fekete bors
Eljárás
Először tisztítsuk meg a zöld paprikákat, paradicsomot, hagymát és fokhagymát. Vágjuk őket nagyobb darabokra.
Egy nagyméretű, vastag aljú fazékban hevítsünk fel növényi olajat.
Adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, és pirítsuk őket, amíg a hagyma üveges nem válik (kb. 5-10 perc).
Adjuk hozzá a zöld paprikát és a paradicsomot. Pároljuk őket, amíg a zöldségek teljesen össze nem esnek (kb. 30-40 perc).
Adjuk hozzá a sót, fűszerpaprikát és az őrölt fekete borsot. Jól keverjük el.
Csökkentsük a hőt takarékra, és hagyjuk a lecsót lassan főni további 1 órán keresztül, hogy a ízek jól összeérjenek.
Amikor kész, hűtsük le, majd töltsük steril üvegjárókba. Zárjuk le erősen, majd tegyük be a hűtőbe, hogy jól elálljon télen.