Forrás: facebook: Átol Tibor - Gluténmentes Séf
Nagymama Túrós batyuja
A túrós batyu a nagymamám specialitása, így én is gyakran elkészítem. Ez a recept egy igazi magyaros finomság, melynek elkészítése elképzelhető pár egyszerű lépésben.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 2 dl tej
- 1 darab tojás
- 1 Csomag élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 200 g túró
- porcukor a megszórásra
Eljárás
A lisztet egy mély tálba szitáljuk, közepében mélyedést képezünk, ebbe tesszük az összemorzsolt élesztőt, a langyos tej felét, a tojást, a cukrot és a sót. A tészta állagának eléréséhez apránként adagoljuk hozzá a maradék tejet. Eleinte kanállal, majd kézzel, alaposan dolgozzuk össze a hozzávalókat, hogy sima, rugalmas tésztát kapjunk.
Ha a tészta hajlamos ragadni, egy kis liszttel szórjuk meg. Abban az esetben, ha a tészta túlságosan száraz, egy picit még adhatunk hozzá a tejünkből.
A tésztát letakarva, langyos helyen hagyjuk 1 órán keresztül kelni.
Miután a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúnak. Tipp: Itt nagyon vigyázni kell, hogy a tészta egyenletesen legyen kinyújtva, mert a vékonyabb részeken könnyebben kiszivároghat a túró.
A kinyújtott tésztát 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk, majd mindegyik közepére tegyünk egy kanál túrót. A tetejét penge segítségével csipkézzük össze.
Forró olajban süssük ki a túrós batyukat, míg aranybarnák nem lesznek. Vigyázzunk, mert könnyen megégnek!
Az elkészült batyukat szűrőbe helyezzük, hogy az olaj lecsöpöghessen róluk, majd porcukorral meghintve tálaljuk.