Nagymma sárgabarack lekvár receptje
Nagymama sárgabarack lekvárja, egy olyan recept, amely különösen a nyári hónapokban tökéletes, amikor a sárgabarack érett és lédús. Ez a lekvár tökéletesen illik a reggeli péksüteményekhez, a házi készítésű palacsintához, de akár a sütemények díszítésére is használható.
Hozzávalók
- 1 kg Sárgabarack
- 500 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 rúd vanília
Eljárás
Mossuk meg a sárgabarackokat, majd vágjuk őket félbe, és távolítsuk el a magot.
Tegyük a barackokat egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a vaníliarudat.
Keverjük össze, és hagyjuk állni 15-20 percig, hogy a gyümölcs levet eresszen.
Ezután tegyük a fazekat a tűzhelyre, és közepes hőfokon kezdjük el főzni a lekvárt. Keverjük rendszeresen, hogy ne égjen le.
Amikor a lekvár elért az a románcos-sűrű állagot, távolítsuk el a vaníliarudat, és töltsük a lekvárt sterilizált üvegekbe.
Zárjuk le az üvegeket, aztán fordítsuk őket fejjel lefelé, és hagyjuk így kihűlni. Ez segít abban, hogy a lekvár hosszú ideig eltartható legyen.