Napraforgó torta
A napraforgó torta egy szemet gyönyörködtető, ízletes desszert, mely a napraforgó hatalmas virágkorongját idézi. A tortának van egy kakaós-tejszínes rétege, ami olyan, mint a napraforgó magjai, illetve a margarines, vajas szeletek, ami a napraforgó szirompárna. Nem csak látványos, de ízében is nagyszerű választás.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 gr liszt
- 200 ml tej
- 120 gr cukor
- 1 Csomag élesztő
- 125 gr margarin
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 600 ml tej
- 120 gr cukor
- 60 gr kakaópor
- 250 gr margarin
Az élesztő aktiválásához:
- 100 ml meleg tej
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
Eljárás
Egy tálban keverje össze a 100 ml tejben feloldott élesztőt a kétféle liszttel és a cukorral. Fedje le és hagyja 15 percig kelni.
Keverje össze a maradék lisztet és a sót, majd adja hozzá a kelt tésztát és dolgozza össze. Adjuk hozzá az olvasztott margarint és a tejet.
Lassítsuk le a dagasztást, hogy levegőt kapjon a tészta. Amikor már elvált az edény falától, gyúrjuk tovább még öt percig. Hajtogassuk össze, majd fedjük le és hagyjuk megkelni egy órán keresztül.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket: keverjünk össze 120 gr kakaóport, 90 gr cukrot és egy kis tejet, majd öntsük fel a maradék tejjel. Melegítsük fel, de ne forraljuk. Mikor hűlni kezdi vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá 60 gr margarint.
Ha megkelt a tészta, osszuk 15 egyforma részre. Nyújtsuk ki mindegyiket, kenjük meg a kakaós töltelékkel, majd csavarjuk fel. A kapott rudakat helyezzük egy kivajazott tortaformába úgy, hogy a közepéből indulva körbe rakjuk őket - úgy fog kinézni, mint egy napraforgó.
Helyezzük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 40-45 percig.