Forrás: Pixabay : FrauOrdnung
Nugátos croissant karácsonyra
Ezek a szájban olvadó nugátos croissant-ok abszolút élvezetesek, és az egyik kedvenc karácsonyi süteményem. Ezt a receptet hosszú évek alatt tökéletesítettem, és újra és újra kipróbáltam, nagy sikerrel. A csodás nugátíz és a finom vaníliás jegyek ellenállhatatlanná teszik ezeket a croissant-kat, és minden évben elsőként tűnnek el a süteményes dobozból.
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 g önserkentő liszt
- 200 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 2 sárgája
- 1 Pinch só
A töltelékhez:
- 200 g Nougat
A díszítéshez:
- 100 g porcukor
- 2 Csomag vaníliás cukor
Eljárás
A nugátos croissant sütéséhez először keverjük össze a lisztet a porcukorral és a sóval egy tálban. A lisztet és a porcukrot előzőleg mindenképpen passzírozzuk át egy szitán, hogy elkerüljük a csomósodást.
Adjuk hozzá a hideg vajat apró darabokban és a tojássárgáját. Gyorsan gyúrjunk össze mindent a kezünkkel, hogy sima tésztát kapjunk. A tésztát nem szabad túl sokáig dolgozni, nehogy a vaj megolvadjon.
Ezután tegye a tésztát körülbelül egy órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A hűtési idő biztosítja, hogy a tészta szilárd maradjon, és ne legyen ragacsos.
Közben a nugátot apró kockákra vághatjuk.
Hűtés után ossza a tésztát adagokra, és a tésztadarabokból golyókat sodorjon, hogy croissantokat formázzon belőlük. Mindegyik croissant közepén készítsen egy kis mélyedést, és helyezzen bele egy darab nugátot. Ezután az üreget ismét tésztával zárjuk le.
Süssük a croissantokat 160 fokon (légkeveréses sütőben) kb. 12 percig, amíg világos aranybarna színt kapnak. Tipp: Pontosan tartsa be a sütési időt, nehogy a félholdak túl kemények legyenek.
Sütés után hagyjuk a nugátos croissantokat kissé kihűlni, majd forgassuk bele a porcukor és a vaníliás cukor keverékét. Mivel a porcukor gyorsan olvad, a kekszeknek még melegnek kell lenniük, de már nem forróak.