Nyári meggyes pite
A meggyes pite a magyar gasztronómia egyik legismertebb édessége. A finom, ropogós tészta és a savanykás meggy tökéletes ízvilágot alkotnak. A pite nagyszerű szolgálatot tesz vendégváróként vagy édességként a családi ebédek során.
Hozzávalók
A tésztahoz:
- 250 g finom liszt
- 125 g hideg vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
- 500 g kimagozott meggy
- 2 evőkanál Keményítő
- 1 teáskanál Fahéj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál porcukor
A tetejére:
- 1 tojás
- 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál porcukor
Eljárás
A tészta elkészítéséhez a lisztet öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a vajat kockákra vágva és a porcukrot. Dolgozzuk össze a keveréket ujjainkkal, amíg morzsás állagú lesz.
Adagoljunk hozzá egy tojást, majd gyúrjunk belőle tésztát. Adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet, ha a tészta túl száraz. Tekerjük bele fóliába és tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
Ekközben készítsük elő a meggytölteléket. A kimagozott meggyet keverjük össze a keményítővel, fahéjjal, vaníliás cukorral és porcukorral.
A tészta kivétele után, nyújtsuk ki és tegyük bele a sütőformába úgy, hogy a tészta jól illeszkedjen és legyen elegendő a széleknél is.
Öntsük bele a meggytölteléket a tésztába. Leklopfoljuk és megszurkáljuk a tetejét villával.
6.ombináljuk a tojást, a tejet és a porcukrot, majd kendőzzük meg a tölteléket.
Süssük előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 45-50 percig, amíg a tészta és a tetején lévő tojás is aranybarna színt kap.
Hagyjuk kihűlni és szeleteljük ki.