Forrás: netrun78 for iStockPhotos
Olasz karácsonyi sütemény Pandoro
Az olasz klasszikus Pandoro receptje az egyik kedvenc karácsonyi receptem. Az illatos élesztős tészta és az édes porcukros "hótakaró" minden konyhában melegséget és otthonosságot teremt, és mosolyt csal a családom arcára. Szóval ragadjatok tálat a tésztával, és ünnepeljük együtt a varázslatos ünnepi időszakot ezzel a finom süteménnyel.
Hozzávalók
- 500 g Búzaliszt (plusz még egy kis liszt a munkafelülethez)
- 200 g cukor
- 200 g lágyított vaj
- 7 tojássárgája
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 1 vaníliarúd
- 1 Pinch só
- porcukor
Eljárás
Az olasz "Pandoro" sütéséhez az indítótésztával kezdjük. Ehhez oldjuk fel az élesztőt a langyos tejben, és keverjük össze 150 g búzaliszttel. Az így kapott tésztát most letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Ha a tészta szépen megkelt, adjuk hozzá a maradék 350 g lisztet. Adjunk hozzá 100 g cukrot, 100 g vajat, 1 tojássárgáját és a vaníliarúd magjait, majd gyúrjunk sima tésztát. Ismét letakarjuk, és meleg helyen 2 órán át kelesztjük.
Most van időnk a maradék vajat 100 g cukorral és 6 tojássárgájával addig verni, amíg a keverék habos és egynemű lesz.
Amint a tésztánk szépen megkelt, belegyúrjuk a vaj-tojás-cukor keveréket. Ez a lépés türelmet és erőt igényel, mivel a keverék nagyon ragadós, ezért ne adjuk fel!
Ezután a kész tésztát tegyük egy vajjal kikent pandoro formába, fedjük le, és hagyjuk még 1 órát kelni. Fontos, hogy a forma ne legyen túlságosan tele, mert a tészta még emelkedni fog.
Most a tésztát 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük. Ne felejtsd el tesztelni egy nyársalóval!
Ha kihűlt, szórja meg a "Pandorót" porcukorral, és tálalja.