Forrás: Pixabay: flockine
Olvasztott sajtos őzlábgomba
Ez az őszi kedvencünk lett. Az őzlábgomba különleges, diós ízével igazán egyedivé teszi a fogást. Az olvasztott sajt pedig tökéletes kísérője mindennek, megadva a fogásnak a krémes, ízgazdag lezárást.
Hozzávalók
- 500 g őzlábgomba
- 1 Fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 200 g reszelt sajt
- Só, bors fűszerek ízlés szerint
Eljárás
Először gondosan tisztítsd meg az őzlábgombat. Én mindig egy kis papírtörlővel szoktam, így a legkönnyebb eltávolítani a szennyeződéseket. A gombákat vágd apró darabokra.
Ezután a hagymát és a fokhagymát is apróra vágom és a felolvasztott vajon üvegesre párolom őket. Nekem azt a tanácsot adták, ha aranyló színűre pirítjuk a hagymát, akkor sokkal jobban kihozza az ízeit.
A hagymához hozzáadom a gombát, és közepes lángon párolom. Időnként megkeverem, hogy ne kapjon oda. Ha kevésnek találod a nedvességet, picit mehet hozzá a vaj. Ízlés szerint sózom, borsozom és fűszerezem.
Amint a gomba megpuhult, mehet rá a reszelt sajt. Én mindig trappista sajtot használok hozzá, szerintem azzal a legfinomabb, de ez természetesen ízlés kérdése.
Takarékon hagyom, amíg a sajt teljesen elolvad, ezzel krémesítve a gomba textúráját.
Magában, egy szelet friss kenyérrel, vagy akár köretként is tálalom. A sajttól igazán laktató és ízletes fogás lesz belőle.