Omlós kapros túrós pite
A kapros túrós pite egy finom, könnyű és omlós sütemény, amelyet friss túróval, tejföllel és friss zöldfűszerekkel készítenek. A tészta élesztővel készül, és finomra őrölt búzaliszttel, cukorral és vajjal a tészta pedig összeáll.
Hozzávalók
- 250 g búzaliszt
- 1 Csomag instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 125 ml tej
- 75 g vaj
- 250 g túró
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál apróra vágott friss kapor
- 1 ks tojás
- 1 evőkanál tej a kenéshez
- só és bors ízlés szerint
Eljárás
Keverjük össze a búzalisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót egy tálban.
Melegítsük meg a tejet és a vajat egy lábasban, amíg a vaj elolvad.
Öntsük a meleg tejet a lisztes keverékhez, és gyúrjuk össze, amíg az egész tészta összeáll.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk kelni kb. 30 percig.
Közben keverjük össze a túrót, a tejfölt, a kaprot és a tojássárgáját. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 35 cm átmérőjű piteformába.
Tegyük a túrós tölteléket a tésztára.
Vágjuk a tészta felesleges részét, és hajtsuk vissza a pite szélére.
Kenjük meg a tészta szélét egy kevés tejfellel és a tojásfehérjével.
Süssük a pitét előmelegített sütőben 180C-on kb. 40-50 percig, amíg a tészta aranybarna.
Szeleteljük és tálaljuk.