Opera szelet
Az Opera szelet egy ízletes, krémes desszert, amely eredetileg Franciaországban készült. Ebben a receptben elkészítjük az omlós piskótát, a gazdag csokoládékrémet, valamint az aromás kávé- és rumízesítésű szirupot, amellyel meghintjük a többlet extra ízért.
Hozzávalók
Piskóta
- 4 ks tojás
- 125 g cukor
- 125 g liszt
- 40 g vaj
Csokoládékrém
- 200 g étcsokoládé
- 200 g Tejszín
- 2 ks tojássárgája
- 100 g cukor
Szirup
- 100 ml víz
- 100 g cukor
- 50 ml rum
- 1 ks eszpresszó
Bevonat
- 150 g étcsokoládé
- 150 g Tejszín
Eljárás
Először készítsük el a piskótát. A tojásokat válasszuk szét, és a fehérjékből verjünk kemény habot a cukorral. Ezután keverjük hozzá a tojássárgáját, a lisztet, majd az olvasztott vajat is.
Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 20 percig 180°C-on.
Ezalatt készítsük el a csokoládékrémet. A tejszínt hevítsük fel, majd öntsük rá a csokoládéra. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a cukrot is. Folyamatos keverés mellett főzzük, míg be nem sűrűsödik.
A sziruphoz forraljuk fel a vizet a cukorral, majd keverjük hozzá a rumot és az espressót.
Majd vegyük elő a piskótát, és szórjuk meg a sziruppal. Ezután terítsük rá a csokoládékrémet, és tegyük a hűtőbe 30 percre.
Végül készítsük el a csokoládébevonatot. A tejszínt hevítsük fel, majd öntsük rá a csokoládéra és keverjük simára. Öntsük a tortára, és hagyjuk megdermedni.
Tálaláskor szeleteljük fel, és mindegyik darabot díszíthetünk egy kis csokoládéforgáccsal.