HIRDETŐ

Forrás: Pixabay: eKokki

Őszi sütőtökös rizottó

Sütőtökös rizottót készíteni igazi őszi-téli kikapcsolódás szerintem. Az a mély, gazdag sütőtök íz, amit a krémes rizs felkarol és végül a parmezánnal tetőz, egyszerűen ellenállhatatlan. Nem is beszélve az a melegség, amit érzel, amikor mindezt a saját konyhádban készíted, az ablakon kinézve a hideg, szeles időre.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6
  • 1 kisebb sütőtök Hozzáadott
  • 300 g rizottó rizs Hozzáadott
  • 1 Fej vöröshagyma Hozzáadott
  • 2 gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • 100 ml fehérbor Hozzáadott
  • 1 l zöldségleves alaplé Hozzáadott
  • 100 g parmezán sajt Hozzáadott
  • 4 evőkanál olívaolaj Hozzáadott
  • só, bors Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

Az előkészítés egyik fontos lépése, hogy a sütőtököt először megpucoljuk, majd kis kockákra vágjuk. De vigyázz, a sütőtök elég kemény, alaposan kell dolgozni a késsel!

2. Lépés

Egy nagyobb, mély serpenyőben melegítsük meg az olívaolajat, majd adjuk hozzá apróra vágott vöröshagymánkat és a zúzott fokhagymát. Érdemes a hagymát nem túl magas hőfokon pirítani, hogy szépen üvegesre süljön anélkül, hogy megégne.

3. Lépés

Amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a kockára vágott sütőtököt, majd alacsony hőfokon pároljuk a zöldséget, míg meg nem puhul. Ez időnként érdemes hozzáadni egy kevés levesalapot, hogy ne égjen oda.

4. Lépés

Ha a sütőtök már szinte teljesen megpuhult, adjuk hozzá a rizst, majd öntsük fel a fehérborral. Mérsékelt hőfokon főzzük, amíg a bor szinte teljesen el nem párolog.

5. Lépés

Ezután apránként öntsük hozzá a levesalapját, mindig csak annyit, hogy éppen ellepje a rizst. Közepes hőfokon főzzük, amíg a rizs krémesen puhává nem válik. Fontos, hogy közben gyakran keverjük meg, mert a rizottó rizs könnyen megég!

6. Lépés

Mikor a rizs már megfelelően puha, vegyük le a tűzről, majd reszeljünk hozzá 75g parmezánt, és keverjük össze, amíg krémesen fel nem olvad a sajt a rizottóban. Ízesítsük sóval, borssal.

7. Lépés

Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg a maradék parmezánnal és tálalhatunk.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új