Forrás: Pixabay: eKokki
Őszi sütőtökös rizottó
Sütőtökös rizottót készíteni igazi őszi-téli kikapcsolódás szerintem. Az a mély, gazdag sütőtök íz, amit a krémes rizs felkarol és végül a parmezánnal tetőz, egyszerűen ellenállhatatlan. Nem is beszélve az a melegség, amit érzel, amikor mindezt a saját konyhádban készíted, az ablakon kinézve a hideg, szeles időre.
Hozzávalók
- 1 kisebb sütőtök
- 300 g rizottó rizs
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml fehérbor
- 1 l zöldségleves alaplé
- 100 g parmezán sajt
- 4 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Eljárás
Az előkészítés egyik fontos lépése, hogy a sütőtököt először megpucoljuk, majd kis kockákra vágjuk. De vigyázz, a sütőtök elég kemény, alaposan kell dolgozni a késsel!
Egy nagyobb, mély serpenyőben melegítsük meg az olívaolajat, majd adjuk hozzá apróra vágott vöröshagymánkat és a zúzott fokhagymát. Érdemes a hagymát nem túl magas hőfokon pirítani, hogy szépen üvegesre süljön anélkül, hogy megégne.
Amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a kockára vágott sütőtököt, majd alacsony hőfokon pároljuk a zöldséget, míg meg nem puhul. Ez időnként érdemes hozzáadni egy kevés levesalapot, hogy ne égjen oda.
Ha a sütőtök már szinte teljesen megpuhult, adjuk hozzá a rizst, majd öntsük fel a fehérborral. Mérsékelt hőfokon főzzük, amíg a bor szinte teljesen el nem párolog.
Ezután apránként öntsük hozzá a levesalapját, mindig csak annyit, hogy éppen ellepje a rizst. Közepes hőfokon főzzük, amíg a rizs krémesen puhává nem válik. Fontos, hogy közben gyakran keverjük meg, mert a rizottó rizs könnyen megég!
Mikor a rizs már megfelelően puha, vegyük le a tűzről, majd reszeljünk hozzá 75g parmezánt, és keverjük össze, amíg krémesen fel nem olvad a sajt a rizottóban. Ízesítsük sóval, borssal.
Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg a maradék parmezánnal és tálalhatunk.