Forrás: facebook:Melegen ajánljuk
Pacalpörkölt
A pacalpörkölt a magyar konyha kétségkívül különleges remeke, amelynek elkészítésében korábban többször volt alkalmam gyakorolni, így már a sajátjaiba tudom minden trükkjét. Következzen hát most a hozzám igazán közel álló recept!
Hozzávalók
- 1 kg bőrmentes juh- vagy marhapacal
- 2 ks vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 Közepes Paprika
- 2 Közepes paradicsom
- 1⁄2 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál feketebors
- 2 csapott evőkanál zsír vagy olaj
- 11⁄2 l víz
Eljárás
Az elkészítést mindig kezdjük a pacal alapos tisztításával és blansírozásával. Ez egy olyan apró lépés, ami sokat dob a végeredményen. A pacalt tegyük fel főni annyi vízbe, hogy ellepje, forralás után öntsük le róla a vizet, majd ismét tegyük fel főni.
A hagymákat és a fokhagymát aprítsuk fel, az paradicsomot és a paprikát pedig kockázzuk fel. Fontos, hogy a hagyma apró darabokra vágva kerüljön az ételbe, hiszen így sokkal intenzívebb ízt ad.
A zsíron dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt, a sót és a borsot. Az alapfűszerezést mindig a zsiradékon végezzük, mert így a fűszerek aromái jobban kioldódnak.
Ezután adjuk hozzá a pacalt, a paradicsomot, a paprikát és vizet. Főzzük puhára – ez akár több, mint 2 óra is lehet – időnként megkeverve.