Forrás: főtt
Padlizsános zakuszka
A padlizsános zakuszka az operenciás, román eredetű pástétomot alapulónak számos konyha sajátjának tekinti. Ez a fűszeres lekvár nyersanyagait először szinte teljesen megőrölték, majd hosszú, lassú főzés során összefőzték őket.
Hozzávalók
- 2 nagy padlizsán
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 piros Paprika
- 2 paradicsom
- 1 evőkanál só
- 1 dl olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál Majoránna
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
Eljárás
A padlizsánokat és a paprikákat mossuk meg, szúrjuk meg néhány helyen, majd tegyük 200 fokos sütőbe 20-30 percig.
Ha a padlizsán és a paprika is megpuhult, a padlizsán héját hámozzuk le, és vágjuk kisebb kockákra. A paprika belsejét (magját) távolítsuk el, majd szintén vágjuk kisebb darabokra.
Közben a hagymát és a fokhagymát is aprítsuk fel finomra.
Egy nagy lábosban hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk meg benne a hagymát és a fokhagymát.
Adjuk hozzá a padlizsánt és a paprikát, fűszerezze meg sóval, borssal, majoránnával, köménnyel és pirospaprikával.
A paradicsomot hámozzuk meg, vágjuk kockákra, majd adjuk hozzá a padlizsános keverékhez.
Főzzük a zakuszkát kis lángon, állandó kevergetés mellett kb. egy órán át, amíg a zöldségek teljesen szétfőnek, és krémes állagú ételt kapunk.