Forrás: canva
Palacinky
A palacinky, vagyis a palacsinta cseh változata, amely egy gyors és könnyű desszert, amit a család minden tagja szeret. Ennek a desszertnek a különlegessége, hogy sokféleképpen lehet fogyasztani: mehet bele lekvár, csokoládé, gyümölcs, de akár sós töltelék is, mint a sajt vagy a sonka.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 500 ml tej
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- porcukor, lekvár csokoládé gyümölcs tejkrém stb. a töltelékhez és a díszítéshez
Eljárás
Verjük össze a tojásokat egy nagy tálban.
Adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat, majd keverjük össze.
Szitáljuk bele a lisztet fokozatosan, közben folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomók képződését.
Adjuk hozzá a tejet, és keverjük addig, amíg sima tésztát kapunk.
Melegítsünk fel egy serpenyőt, majd öntsük bele egy merőkanálnyi tésztát.
Süssük a palacsintát közepes lángon mindkét oldalán aranybarnára.
Ismételjük meg a procedúrát a maradék tésztával.
Töltsük meg kedvenc töltelékünkkel, majd hajtsuk össze vagy tekergessük fel.
Szórjuk meg porcukorral, csokoládéval vagy más díszítéssel, ha szeretnénk.